Despre chakre și energie

Ce e cu energia?

Ai tot auzit de chakre, energie subtilă, prana dar nu ști mereu la ce se referă.

Crede-mă, am trecut și eu pe acolo. Și încă, de multe ori, nu simt ceea ce “mă aștept” să simt în timp ce fac yoga.
În primul rând, energia este ceea ce folosești tu pe parcursul zilei în toate activitățile tale. Energie ai când mănânci și te odihnești, iar în timp ce “îți consumi bateriile” din cauza oboselii, energia scade.

Corpul tău fizic (materia) este pus în mișcare de energie. Sistemul energetic sprijină, totodată formează sistemul fizic.

Tot așa se întâmplă în întregul Univers.
Universul este defapt energie, iar noi suntem parte din el. Gândește-te la un ocean în care se află mii de pești și de plante, toate, pe lângă apă, fac parte din el. Așa și noi în Univers.
Orice obiect din casă, orice plantă, pasăre, nor, lună și stele sunt formate din energie, care pulsează și vibrează.
Carolyn Myss spune așa: “Așa cum aburul se solidifică și se transformă în gheață, tot așa te poți gândi la corpul tău fizic ca fiind structura “înghețată” a energiei. Amândouă sunt aceeași substanță dar în stadii diferite.

Universul sau macrocosmosul este format din 7 planuri sau straturi vibratorii, având fiecare o anumită frecvență.

Corpul uman, pe care îl putem asocia cu microcosmosul, este format din 7 planuri sau straturi vibratorii, numite centrii de forță. Centrii în care regăsim energia de care avem nevoie pentru ca toate sistemele organismului să funcționeze bine: nervos, circular, digestiv, muscular, respirator, reproducător.

Energia produce transformare, iar noi ne luăm această energie chimică prin respirație și nutriție. Întreținem încontinuu un schimb de energie cu gravitația pământului, absorbim și transformăm energia electromagnetică a soarelui, se întâmplă permanent un schimb de energie între corpul uman și mediul înconjurător.

Tot ceea ce experimentăm prin emoții, gânduri, activitatea fizică și relațiile cu celelalte ființe, creează acest schimb de energie vitală, din câmpul vital universal.

În yoga, cele 7 planuri din corpul nostru sau cei 7 centrii energetici se numesc chakre. Chakra înseamnă în limba sanskrită “roată”, denumire folosită pentru a descrie natura circulară a acestor focare energetice. Practic, aceste ”roți” produc energia necesară spălatului pe dinți, mâncatului, gânditului, alergatului etc.

În medicina tradițională Ayurveda, aceste chakre sunt defapt nuclee energetice vitale, cu denumirea de Granthi. Granthi înseamnă în limba sanskrită “nod” sau “nucleu”. Aceste nuclee controlează activitatea anumitor glande și organe din corp.

În yoga, chakrele sunt: 1. Muladhara, 2. Swadhisthana, 3. Manipura, 4. Anahata, 5. Vishuddha, 6. Ajna, 7. Sahasrara.

În Ayurveda, cele 7 granthi-uri sunt: 1. Prithivi, 2. Varuna, 3. Agni, 4. Vayu, 5. Vyoma sau Nabho, 6. Aham, 7. Mahat.

Ele toate lucrează, în armonie și cooperare pentru ca întregul organism să funcționeze optim.

Chakrele sau granthi-urile, împreună cu activitatea glandelor, influențează starea mentală și emoțională a omului: în funcție de cât de energizată sau trezită este o anume chakră, cea care predomină din punct de vedere al activității sale, acea chakră va da și caracteristicile generale.
Deci, chakra care este cel mai puternic dinamizată în corp, va face să se manifeste anumite stări emoționale, mentale și fizice.