Meditație ghidată

De ce meditația aduce liniște și fericire?

Când ești într-o stare meditativă, sistemul nervos simpatic, responsabil cu starea de stres, lasă loc de acțiune sistemului nervos parasimpatic, cel responsabil cu relaxarea și starea de bine.
SN* simpatic i se mai spune “fight or flight system”, pentru că se activează atunci cand organismul întâmpină un stres.

Acest sistem ne este util când trebuie să luptăm ca să supraviețuim, este un mecanism foarte vechi de supraviețuire în fața pericolelor (în fața unui animal care ne atacă, catastrofelor etc.)

În acest timp de acțiune al SN simpatic, nu se mai produce serotonina, responsabilă cu starea de fericire și oxitocina, cea care dă sentimentul de iubire.

Noi nu mai avem atâta nevoie, în timpurile noastre, de “luptă sau fugi”, pentru că viața nu ne este pusă în pericol, dar resimțim stresul în trafic sau când avem de înfruntat situații dificile la serviciu.

Daca ne-am afla real, la un moment dat, în pericol, el s-ar activa oricum automat. Dar aceste probleme cotidiene nu ne pun viața în pericol, iar stresul rămâne acumulat în tot corpul, în organe, în mușchi, în articulații.

SN parasimpatic se activează mai greu, atunci când ne consumăm complet adrenalina și cortizolul, produse într-o stare de alertă.

Pe lângă eforturile fizice de intensitate mare ce implică consum de energie, meditația inversează starea de stres cu cea de “rest and digest”, adică “relaxează-te și digeră”.

Meditația crește nivelul de serotonină (fericire), oxitocină (iubire) și melatonină (somn liniștit).

Meditația reduce cortizolul și adrenalina, fără să ne consume energia.

Mai mult decât atât, meditația aduce corpului mai multă energie și vitalitate.

*SN- prescurtare la sistem nervos

Vrei să afli mai multe?

Contactează-mă aici.

Poți citi mai multe despre meditație aici: Simțurile în Starea Meditativă

Poți accesa canalul meu de Youtube, unde ți-am pregătit o Meditație Ghidată pentru Relaxare, apăsând aici. Dacă îți place, nu uita să dai Like filmulețului.

Namaste!

Lasă un răspuns