Siddhartha de Hermann Hesse | Recenzie Carte

📖 Herman Hesse descrie viata tanarului Siddhartha in India, pe vremea cand Buddha se iluminase. Povestea parcurge viata personajului principal din tinerete pana la batranete, trairile si freamatul sufletesc al lui Siddhartha, atingandu-se teme si subiecte precum iubirea, evolutia spiritual, polaritate si unitate.

📖 Siddartha este fiu de brahman. Brahman, in traditiile orientale inseamna mare intelept. Cartea incepe cu Siddartha adolescent, educat in spiritul religiei, cu meditatii si ritualuri zilnice. In India, se practica meditatiile zilnice, adica perioade de timp in care practicantul sta intr-o postura specifica meditatiei, cum ar fi postura lotusului si isi antreneaza mintea sa ramana concentrata la un singur factor, cum ar fi respiratia, un obiect din fata lui sau la divinitate. I se poate spune si contemplare. Meditatiile au ca scop evolutia spiritual.

📖 Temele atinse in poveste sunt: evolutia spiritual, iubirea, antiteza scindare-unitate.

📖 Este bine conturata ideea conform careia totul este trecator, in acelasi timp totul este intr-o permanenta schimbare, transformare. Exista aceasta ciclicitate universala, care face ca lucrurile sa se intoarca sub alte forme: baiatul lui Siddhartha il paraseste la fel cum el isi parasise tatal in copilarie, oamenii se nasc, sufera, iubesc, se zbat de-alungul vietii si mor.

📖 Iubirea este una dintre importantele teme ale povestii intrucat ea, atunci cand se manifesta in om, face ca periplul vietii sa aiba un scop, iar fara iubire, viata omului obisnuit sau viata omului spiritual este fara substanta, fara esenta.

📖 Siddhartha aprecia cel mai mult la oameni aceasta iubire a lor catre elemente exterioare: “Oamenii aceştia erau întotdeauna îndrăgostiţi de ei înşişi, de femeile, de copiii lor, de onoare sau de bani, de planuri sau de speranţe.”

📖 Numele Siddhartha inseamna: cel care isi atinge obiectivele. Buddha este defapt Siddhartha Gautama, aceasta poveste este despre Buddha, in plan secundar, iar in plan principal, personajul Siddhartha care traieste in aceeasi perioada cu Buddha. Contrar principiului de baza al budismului, acela care indica faptul ca pentru a atinge iluminarea, trebuie sa iti dizolvi egoul, pentru a te elibera de suferinta si placer, in Siddhartha, nu se intampla in acest mod, ci personajul principal isi afla intelepciunea suprema trecand prin suferinte si placeri, ritualuri religioase dar si desfatari si experiente trecatoare.

📖 Carti asemanatoare si foarte frumoase pe care le pot recomanda sunt: Panchatantra, cele 5 carti ale intelepciunii si Bhagavad Gita.

📖 Daca vrei sa afli mai multe despre yoga, meditatie, carti, filozofie, psihologie, dezvoltare personala, te poti inscrie gratuit pe grupul de facebook: https://www.facebook.com/groups/88234…

📖 Ai citit Siddhartha, ai in plan sa o citesti? Spune-mi parerea ta despre aceasta poveste in comentariu. Ce ti-a placut, ce te-a atras la ea? Ce alte carti ai mai citit ale lui Herman Hesse? Nu uita sa te abonezi canalului de YouTube Yoga cu Alice Popescu pentru mai multe filmulete. Iti multumesc ca ma urmaresti aici. Namaste!